Kuntoarviot ja kosteusvauriot

Kuntoarviot ja -tutkimukset

Kiinteistöjen kunnon jatkuva ja ohjelmallinen seuranta on avainasemassa kiinteistön ylläpidossa!

Kuntoarviolla kartoitetaan kiinteistön kunto ja määritellään korjaustarpeet sekä kustannukset (yleensä 5-10 vuodeksi). Kuntoarvio on tärkeä osa kiinteistön ylläpitoa ja säännöllistä kunnostusta. Se on myös hyvä työkalu asuntoyhtiön hallitukselle sekä yhtiökokoukselle päätösten pohjatiedoksi.

Hyvä ja suunnitelmallinen ylläpito vaikuttaa mm. seuraaviin seikkoihin:

– asumismukavuus ja -turvallisuus paranee, kun tiedetään kiinteistön kunto
– vastikekehitys säilyy tasaisena, lainoihin voidaan varautua ajoissa
– osakkeiden jällenmyyntiarvo nousee ja myyntiajat lyhenee
– yhtiön hallituksella ja yhtiökokouksella on luotettavaa tietoa korjauspäätösten pohjaksi
– vuosikorjauskustannukset voidaan ennakoida ja suuremmat korjaukset jaksottaa tarvittaessa
– töiden päällekkäisyyksiltä sekä turhilta kustannuksilta vältetään kun tehdään oikeat korjaukset oikeassa järjestyksessä
– korjataan taloudellisesti, vältetään yli- tai alikorjauksia

Joskus kuntoarvio ei riitä vaan kohde vaatii tarkempia rakenteiden kuntotutkimuksia (kuten betonin pakkasrapautuminen tai karbonasoituminen, putkistot yms.).

Usein kuntoarvion lopputulos on yllätys tilaajayhtiölle ja kuntoarvioraporttia voi verrata sanontaan ”tieto lisää tuskaa”. Mielestämme kuitenkin ainoastaan kuntoarvio ja varsinkin kuntotutkimus kertoo kiinteistön todellisen tilan ja antaa samalla myös valinnanmahdollisuuksia sekä työkaluja päätösten pohjaksi.

Meillä on satojen kohteiden kokemus kuntoarvioista tai -tutkimuksista. Uskomme, että tiedämme mikä on paras vaihtoehto asiakkaillemme.

Kuntoarviot- ja tutkimukset järjestyy meiltä tai tarvittaessa kilpailutamme alan insinööritoimistot. Pääasia, että asuntoyhtiö saa laadukkaan tuotteen korjauspäätösten tueksi.

Kosteusvauriot

Kiinteistöjen kosteusvauriot vaativat vankkaa asiantuntemusta oikeiden korjaustapojen valinnassa. Vaakalaudalla on usein terveys.

Hoitamattomat kosteusvauriot johtavat yleensä aina homevaurioihin. Mikrobit ja sieni-itiöt elävät ja leviävät aina ja varsinkin kun on ”sopivasti” kosteutta, sopivaa materiaalia ja lämpöä. Vahingollinen kosteusvaurio tulee tunnistaa ajoissa ennen kuin se kehittyy terveydelle haitalliseksi. Tinkiä voidaan monesta asiasta, mutta ei terveydestä.

Meillä on kosteus- ja homekorjauksista tuhansien kohteiden kokemukset. Voimmekin sanoa, että tiedämme niistäkin jo aika paljon.

Märkätilojen (kylpyhuone, sauna, uima-allas, yms.) kosteusmittauksista ja kunnostuksista meillä on tuhansien kohteiden kokemukset.